جهت شروع ثبت و مشاوره رایگان فرم زیر را تکمیل نمایید
هر ساعتی در روز کنار شما هستیم با کارشناسان ما مستقیم در تماس باشید در ساعات کاری پاسخگوی تلفنی شما هستیم . بعداز تایم کاری لطفا واتس اپ پیام ارسال کنید

راهنمای شرایط انتخاب بازرس شرکت سهامی خاص

انتخاب مناسب ترین بازرس شرکت

انتخاب بازرس قانونی شرکت سهامی خاص باید به وسیله مجمع عمومی عادی همان شرکت صورت گیرد. برای درک بهتر این موضوع و نحوه انتخاب بازرس قانونی ما این متن را تهیه و ارائه کرده ایم که راهنمای مناسب شما در امر انتخاب بهترین و مناسب ترین بازرس در شرکت سهامی باشد. انتخاب بازرس در بیشتر شرکت ها از جمله ثبت تغییرات شرکت تجاری محسوب می شود.

شرایط انتخاب بازرس شرکت سهامی خاص

به سبب ماده 144، مجمع عمومی باید حداقل یک بازرس اصلی را برای حداقل یک سال منصوب نماید. تمدید دوره ماموریت بازرس قانونی طبق قانون تجارت بلامانع است.

قانون تجارت انتخاب نمودن چند بازرس قانونی برای کارگزاری این سمت را مجاز دانسته است، در این صورت اگر چه هرکدام یک از این بازرسان می توانند به صورت مستقل به تحقیق و بررسی بپردازند، ولی مطابق تبصره ماده 150، بازرسان مزبور قادر می باشند مشترکاَ یک گزارش رسمی تهیه و به مجمع عمومی ارائه دهند، با این حق که دیدگاه های مختلف هر کدام یک در بیانیه مذکور منعکس گردد.

در خصوص شرایط انتخاب بازرس قانونی به منظور شرکت های سهامی خاص قانون تجارت شروط خصوصی را به منظور کارگزار این مقام پیش بینی ننموده است و تنها اساسنامه قادر می باشد محدودیتی را در این خصوص قائل نمایند.ولی در تبصره ماده 144 شرایط خاصی به منظور بازرس پیش بینی گردیده است.

به سبب تبصره ذکر شده تنها اشخاصی که مطابق نظام نامه بازرس رسمی شناخته شده اند و دربردارنده شرایط خاصی باشند حق کارگزاری مقام بازرس قانونی شرکت سهامی خاص را خواهند داشت.

به سبب نظام نامه اجرایی تبصره ماده 144 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1349 کمیسیون اقتصادی مجامع پیشین شرایط انتخاب بازرس شرکت سهامی خاص به شرح ذیل می باشد:

  • حسن شهرت داشته باشند و سو پیشینه کیفری نداشته باشند.
  • بایستی حداقل در یکی از رشته های متناسب با وظایف و مسئولیت های بازرسی به تشخیص کمیسیون ویژه دربردارنده مدرک لیسانس باشند.
  • دربرداشتن حداقل 5 سال تجربه متناسب با وظایف و مسئولیت های بازرسی به تشخیص کمیسیون ویژه الزامی می باشد.
  • نبایستی به نمایندگی مجلس اشتغال داشته باشند.
  • نبایستی در موسسه های دولتی، شهرداری ها و مراکزی که به آن ها وابسته می باشد هیچ گونه مشغولیتی را به صورت تمام وقت داشته باشند.

مطابق ماده 147 قانون تجارت اشخاصی که در ذیل ذکر شده اند این قابلیت را ندارند که به عنوان بازرس قانونی در شرکت های سهامی خاص فعالیت نمایند:

  • اعضای هیات مدیره و مدیر عامل همان شرکت.
  • قوم و خویشان سببی و نسبی اعضای هیات مدیرعامل همان شرکت تا درجه سوم از طبقه اول و دوم.
  • هر فردی که خود یا همسرش از اعضای هیات مدیره و مدیرعامل همان شرکت موظفاً حقوق دریافت می نماید.
  • تهیدستان و اشخاصی که حکم ورشکستگی آن ها صادر شده است.
  • اشخاصی که به دلیل مرتکب شدن به جرم هایی که در ذیل ذکر شده اند از حقوق اجتماعی به صورت کلی یا محدود محروم شده اند: (خیانت در امانت، کلاهبرداری و اقدامات در حکم آن ها، سرقت، اختلاس، تدلیس، تصرف غیرقانونی در اموال عمومی)

براساس ماده 153 دادگاه در دو حالت می تواند به تقاضای هر ذینفعی که معمولاَ صاحبان سهام همان شرکت خواهند بود، در انتصاب بازرس یا بازرسان و رابطه میان آنان حق مداخله داشته باشد:

  • در صورتی که بازرس قانونی به وسیله مجمع عمومی انتخاب و تعیین نگردیده باشد.
  • در صورتی که بازرس قانونی گزارش سالیانه خود را تسلیم ننموده باشد و وظایف خود را به خوبی انجام نداده باشد.

شرایط انتخاب بازرس شرکت سهامی خاص

انتخاب بازرسان شرکت ها

هر کدام از شرکت های سهامی در زمان فعالیت خود باید بازرسی قانونی برای انجام بازرسی در شرکت داشته باشد و به هیچ وجه جایگاه بازرس نباید در یک شرکت خالی بماند.

بازرسان شرکت ها در مجمع عمومی عادی انتخاب می شوند که برای رسیدگی به امور مربوط به عزل و یا تشکیل مجامع انجام می شود.

در قوانین تجارت در کشور بر اساس ماده 144 باید حداقل یک بازرس به مئت معلوم یک سال برای شرکت تعیین شود.

در قوانین تجارت انتخاب چند بازرس برای شرکت را مجاز دانسته که در این مواقع هرکدام از بازرسان به صورت مجزا می توانند به تحقیق و بازرسی در شرکت بپردازند . بازرسان شرکت می توانند به صورت مشترکاً گزارش ها را تسلیم مراجع ذی ربط در شرکت کنند و بدین وسیله نظرات مختلفی را در مورد یک مسئله ابراز خواهند کرد.

در زمینه شروط انتخاب بازرسان شرکت برای شرکت های سهامی خاص مواردی را اشاره نشده است. در متن اساسنامه شرکت ها اشاره خواهد شد و در اساسنامه می توان محدودیت ها را اعمال کرد.

با تکیه بر ماده 144 قوانین اصلاحی قانون تجارت شروط به شرح زیر است:

  • حسن شهرت و نداشتن سابقه کیفری
  • حداقل مدرک لیسانس مرتبط با یکی از رشته های  متناسب با مسئولیت های محوله به بازرس بنا به تشخیص کمیسیون
  • دارا بودن 5 سال تجربه در زمینه مسئولیت های بازرسی
  • عدم اشتغال در شغل های دولتی
  • عدم اشتغال در موسسات دولتی و شهرداری ها
انتخاب مناسب ترین بازرس شرکت
انتخاب بازرس

مسئولیت های بازرس قانونی در شرکت سهامی خاص

بازرسان قانونی به سبب قانون تجارت دو نوع مسئولیت دارند این مسئولیت ها اعم ازمسئولیت حقوقی و مسئولیت کیفری می باشد.

در خصوص مبحث مسئولیت حقوقی بازرس قانونی، قانون تجارت در ماده 154 به صورت آشکار و واضح به موضوع اشاره دارد :

بازرس یا بازرسان در مقابل شرکت و اشخاص ثالث نسبت به تخلفاتی که در انجام وظایف خود مرتکب می شوند، مطابق قواعد عمومی مربوط به مسئولیت مدنی مسئول جبران خسارات وارده خواهند بود.

در رابطه با مسئولیت کیفری در ماده 276 این چنین مقرر گردیده است که :

هر شخصی که درمقام بازرسی شرکت سهامی خاص از روی قصد و عمد درباره اوضاع شرکت به مجمع عمومی در گزارش های خود اطلاعاتی را بر خلاف حقیقت ارائه نماید و یا این گونه اطلاعات را تصدیق و تایید نماید، به حبس انتظامی از سه ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.

ماده 266 هم بیان می نماید که : هر شخصی که با وجود ممنوعیت قانونی از روی قصد و به صورت عمد مقام بازرسی را در شرکت سهامی خاص بپذیرد و به آن عمل نماید به حبس انضباطی از دوماه تا شش ماه یا جزای نقدی از بیست هزار تا یکصد هزاریال یا به هر دو مجازات محکوم خواهد گردید.

متقاضیان محترم در صورت مواجه شدن با هر سوال و یا موردی با مشاوران و کارشناسان مجتمع حقوقی و ثبتی نوول تماس حاصل فرمایید.

برای انجام امور ثبتی به صورت تخصصی در کشور بهتر است با تیم ثبتی نوول در ارتباط باشید و  با در اختیار گذاشتن مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت ها در کرج و تهران و تمام کشور به مشاوران مجتمع ثبتی نوول می توانید امور ثبت شرکت ها و تغییرات شرکت را در کم ترین زمان به نتیجه مطلوب خود برسانید.

4.5/5 - (2 امتیاز)
مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها